Banklån till bil

Om man ska köpa en ny bil, och behöver låna till detta, är det i regel vanligt att man tar ett lån av bilföretaget som man köper bilen av. Dock undrar en del, som kanske redan har lån på annat håll, varför man egentligen måste ta lånet av ett bilföretag. Kan man inte lika gärna ta ett vanligt banklån för att köpa en bil?
Svaret är att detta kan gå, beroende på hur din ekonomi ser ut, hur mycket det är du vill låna och så vidare. Alla långivare ställer sig nämligen inte negativt till att ge ett banklån till bil, snarare tvärtom. Däremot är det inte alltid säkert att det blir mest förmånligt att ta ett banklån till bil, istället för ett sedvanligt lån av bilhandlaren.

Vad beror detta på?
Anledningen till detta är att när man tar ett billån, används i regel bilen man köper som en säkerhet för lånet, dvs. man lämnar några uppgifter om bilen i samband med låneansökan, och ger långivaren tillstånd att sälja bilen om det är så att man inte kan betala tillbaka lånet, för att banken på så vis ska kunna få tillbaka sina pengar. Detta betyder att långivaren kan känna sig säkrare på att de kommer att få igen pengarna, och detta gör i regel att de även kan tänka sig att låna ut pengar till dig, mot en lägre ränta.

Rank Bank Lånebelopp Ränta & avgifter Återbetalningstid
1
Thorn ln
Thorn
5,000 – 50,000 kr + Individuell ränta.
+ 495 kr
1-6 år
Ansök om ett lån
2
Lna hos Freedom Finance
Freedom Finance
5,000 – 400,000 kr + Individuell ränta.
+ 0 kr
2-15 år
Ansök om ett lån
3
Ln frn SEB
SEB
20,000 – 350,000 kr + Individuell ränta.
+ 0 kr
2-10 år
Ansök om ett lån
4
Ln frn Leasy
Leasy
5,000 – 50,000 kr + Individuell ränta.
+ 295 kr
1-5 år
Ansök om ett lån

I regel tas dock vanliga banklån inte mot en säkerhet, vilket gör att de i regel är dyrare, rent räntemässigt, än billånen.

Viktigt att lägga till
Alla billån kostar dock inte lika mycket, och alla banklån kostar inte heller lika mycket, utan istället är variationerna gällande pris faktiskt ganska stora. Detta betyder att det kan gå att hitta mer förmånliga banklån, om man har tid att leta efter detta. Känner du dig bombsäker på att du verkligen vill ha just ett banklån istället för ett billån, rekommenderar vi därför att du lägger lite tid på sådan research, för gör du detta, kan du mycket väl hitta ett banklån som ligger ganska nära billånen rent prismässigt, eller kanske till och med är mer förmånligt än dem.

billån