Banklån till egenföretagare

Om man är egenföretagare och behöver ta ett banklån, kan det bli stopp gällande detta hos vissa långivare. T.ex. är de traditionella bankerna ofta lite svåra att få banklån av, om det är så att man driver eget.

Vad beror detta på?
Anledningen till att vissa långivare inte vill bevilja egenföretagare banklån är att detta anses vara en mer riskfylld sysselsättning än om man har en vanlig anställning. Är man anställd krävs det ju en viss procedur för att man ska kunna bli av med jobbet, så vanliga anställdas ekonomi ses ofta som mer stabil på grund av detta. För en egenföretagare räcker det ju däremot med att man har en dålig månad eller två, för att ekonomin kraftigt ska förändras till det sämre, så egenföretagares ekonomi ses som mindre stabil på grund av detta.

Långivare har inte heller någon möjlighet att ta hänsyn till vad det är för företag man har. Det spelar därför ingen roll om ditt företag redan gått bra under många år, är du egenföretagare, kommer du ändå att ses som en större kreditrisk än anställda, på grund av detta.

I regel lönar det sig därför inte att börja berätta för långivare som inte beviljar banklån för egenföretagare varför man tror att man inte innebär en stor kreditrisk, för de har samma regler för alla egenföretagare, oavsett vad det är för företag man har.

Detta betyder dock inte att det är helt kört att få banklån som egenföretagare. Det finns nämligen en del långivare som kan bevilja även dig som driver eget ett banklån.

Vad beror detta på?
Anledningarna till att det går bra att få lån av dessa långivare kan vara antingen att en säkerhet används för lånet, för att minska kreditrisken som långivaren tar. Det klassiska exemplet på ett lån med en säkerhet är ett bolån, då används ju boendet man köper som en säkerhet för lånet, men det finns även andra lånetyper där en säkerhet används.

Det andra skälet till att en del långivare går med på att låna ut pengar även till dig med eget företag är att de likställer din inkomst som egenföretagare med en vanlig lön. Det är inte alla långivare som gör det, men det finns de som gör det, och vill man ta ett banklån utan en säkerhet, är det då dessa långivare man ska vända sig till.

Vilka långivare är då detta?
Detta är i regel långivare som kan ses som lite mer liberala, eller ”snällare”, som en del kallar det, i jämförelse med de traditionella långivarna. De ställer därför inte samma höga krav på låntagarna som de mer strikta låntagarna.

Rank Bank Lånebelopp Ränta & avgifter Återbetalningstid
1
Thorn ln
Thorn
5,000 – 50,000 kr + Individuell ränta.
+ 495 kr
1-6 år
Ansök om ett lån
2
Lna hos Freedom Finance
Freedom Finance
5,000 – 400,000 kr + Individuell ränta.
+ 0 kr
2-15 år
Ansök om ett lån
3
Ln frn SEB
SEB
20,000 – 350,000 kr + Individuell ränta.
+ 0 kr
2-10 år
Ansök om ett lån
4
Ln frn Leasy
Leasy
5,000 – 50,000 kr + Individuell ränta.
+ 295 kr
1-5 år
Ansök om ett lån

Många av dessa banker beviljar även banklån till andra utsatta grupper, som t.ex. dem med kreditanmärkningar, men så behöver inte alltid vara fallet.

För att hitta dessa lite mer liberala banker rekommenderar vi att du använder dig av en sökmotor, då det brukar vara smidigast att hitta dem med hjälp av en sådan. Tänk dock på att det kan vara bra att ta en titt på vad flera sådana långivare kan erbjuda dig, istället för att skicka in en låneansökan till den första bästa banken du hittar, då alla långivare sätter sina egna priser, vilket i förlängningen innebär att det förekommer ganska stora prisskillnader. Genom att bekanta sig med flera finansbolag av det här slaget, ökar man därför chanserna att man hittar det mest förmånliga lånet med!